Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se den miljöfarliga brytningen av jordartsmetaller i Myanmar och höra hur den skiljer sig från utvinningen som LKAB planerar i Kiruna. Foto: Global Witness

Se miljöfarliga brytningen i Myanmar – argument för svensk utvinning

Uppdaterad
Publicerad

Utvinningen av sällsynta jordartsmetaller i dagbrott är en så miljöfarlig verksamhet att kinesiska bolag har börjat flytta en stor del av sin verksamhet till grannlandet Myanmar.

Nu används detta som ett argument för att utvinna metallerna i Sverige i stället.

I det som ofta omnämns som den gröna omställningen är sällsynta jordartmetaller en viktig komponent som används i bland annat vindturbiner och elbilar.

Kina dominerar marknaden och står för en stor andel av världens försäljning.

Fossilfri ståltillverkning

Men enligt den ideella organisationen Global Witness ger utvinningen i dagbrott förhärjade landskap, en förgiftad miljö och förorenade vattendrag. Därför har kinesiska bolag börjat flytta utvinningen till en del av grannlandet Myanmar.

Eländiga arbetsförhållanden

Under sex månader har Global Witness undersökt förhållanden vid utvinningen i Myanmar som enligt organisationen sker olagligt och under helt okontrollerade former.

I klippet ser ni en del av bilderna och filmerna från Global Witness som inte bara visar på en potentiell ödeläggelse av miljön, utan också på rent eländiga förhållanden för arbetsstyrkan.

Skillnad mellan länderna

Förhållandena i Kina och Myanmar har lyfts som ett argument för utvinning i Sverige.

Enligt Olof Martinsson, docent i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, blir utvinningen som LKAB planerar för i Kiruna något helt annat.

Här avser LKAB att utvinna de sällsynta jordartsmetallerna som en biprodukt i järnmalmsbrytningen. Det innebär att man lättare kan räkna hem satsningen ekonomiskt och man inte tar ny mark i anspråk.

– En stor fördel är att man tillvaratar ämnena från något som tidigare har gått som avfall, säger Olof Martinsson.

Fotnot: Global Witness är en internationell organisation grundad 1993 som arbetar för att bryta kopplingarna mellan exploatering av naturresurser, konflikter, fattigdom, korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter över hela världen. Källa: Global Witness

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet