I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis per person och år. Foto: TT

Miljöinspektör: ”Självplockning alltid förenat med en viss hälsorisk”

Uppdaterad
Publicerad

Viss hälsorisk, men inget problem med hygienen vid lösviktsgodiset på butikerna i Luleå, enligt miljöinspektören Sofia Wallström.

På måndagen polisanmäldes två personer misstänkta för skadegörelse efter att de plockats lösviktsgodis med händerna på en butik på Storheden i Luleå. Varför det blev en polisanmälan om skadegörelse istället för ringa stöld var för att personerna hade tänkt betala för godiset. De hade helt enkelt använd händerna istället för de skopor avsedda för godisplockning.

Alltid en viss hälsorisk

Olika typer av självplockning på livsmedelsbutiker är alltid förenat med en viss hälsorisk, berättar Sofia Wallström, miljöinspektör på Luleå kommun.

– Men när det handlar om lösviktsgodis är det så stora mängder socker så bakterier har svårt att överleva. När det gäller godis handlar det snarare om virussjukdomar eller att leverantörerna inte märkt ut allergener, säger hon.

Brukar ni göra kontroller av lösviktsgodiset?

– Inte godiset specifikt, men det är en del av de livsmedelskontroller vi gör. Det brukar sällan vara några problem med hygienen vid lösviktsgodiset.

Förstörde godislådor

I det specifika fallet med de två personerna i Luleå som plockade lösviktsgodis med händerna så förstörde butiken de godislådor som personer plockat ur.

– Vi säger inte till exakt vad butikerna ska göra en sådan gång. Men de ska se till att det inte är en hälsorisk för andra konsumenter, säger Sofia Wallström, miljöinspektör på Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.