Miljön på dagordningen

Uppdaterad
Publicerad

Igår invigde Arktiska rådet ett möte i Haparanda. Mikael Anzén från Arktiska rådet påtalar idag vikten att värna den känsliga miljön i Arktis, men säger samtidigt att det enda rådet kan göra är att uppmuntra företagen att ta ett större ansvar för miljön.

Det är viktigt att företag som verkar i Arktis tänker på miljön då den är extra känslig, det menar Arktiska rådet som jobbat bland annat med den frågan under ämbetsmannamötet i Haparanda.

Tanken är att det arbetet ska förhindra att det som hände i finska Talvivaara med en nickelgruva som läckte ut uran och tungmetaller i vattendrag ska hända igen. Men rådet kan bara uppmuntra företagen till att ta ett större miljöansvar.

Arktiska rådet

Arktiska rådets ämbetsmannakommittés möte behandlar miljöfrågor och utmaningar i Arktis.

Åtta länder och 6 urbefolkningsorganisationer är med Arktiska rådet. En sammanslutning som jobbar med olika utmaningar inom arktisområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.