De underjordiska filtermagasinen kommer att monteras mellan Källgatan och Myrviksgatan i Gällivare. Foto: Kent Wingsund/Gällivare kommun

Miljonregn över Gällivare ska skölja bort föroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket beviljar Gällivare kommun omkring 8,1 miljoner kronor. Pengar som ska gå till investeringar för att rena dagvatten från mikroplaster och andra föroreningar.

Gällivare är mitt i en samhällsomvandling och förtätningen med fastigheter och hårdgjorda ytor gör att det blir mer utsläpp av orenat dagvatten till Vassaraälven.

Älven är en ”Natura 2 000-älv” med biflöde till Kalixälven och mot den bakgrunden har Gällivare kommun ansökt om stöd från Naturvårdsverket.

Två anläggningar ska installeras

Stödet beviljas och bland annat två dagvattenreningsanläggningar med underjordiska filtermagasin ska köpas in och installeras.

– Anläggningarna installeras uppströms två dagvattenutlopp från Gällivare tätort, säger Glenn Lund, VA-planerare, samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen, på kommunens hemsida.

Höga krav att förhindra negativ miljöpåverkan

Vassaraälven tar emot en stor del av dagvattenavrinningen från Gällivare tätort. Dagvattnet transporterar föroreningar i varierande grad från stadens ytor vid snösmältning och regn, vilket periodvis har en negativ miljöpåverkan på älven.

I egenskap av Natura 2000-område har Vassaraälven särskilt höga krav när det gäller att förhindra negativ miljöpåverkan.

Natura 2000-områden:

  • I Sverige finns det drygt 4 000 ”Natura 2000”-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar.
  • En del av dem är också naturreservat eller nationalpark. Urvalet av Natura 2000-områden är en viktig grund för att bevara ett representativt urval av naturmiljöer i Sverige.
  • Det svenska nätverket omfattar områden som alvarmarker på Öland, bohusländska fjordar, frodiga rasbranter i Östergötland och ödsliga myrar i Norrbotten.
  • Här finns även Tivedens urskogar och Sarekmassivets vidder.Flera områden är utvalda därför att de är viktiga livsmiljöer för hotade arter. Exempel på hotade arter är Läderbaggen som trivs i Östergötlands ekhagar, nornan som blommar i norra Sveriges barrskogar och rördrommen som ropar i Skånes sjövassar.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.