Julia Hjalmarssons familj är drabbad av miljöskandalen vid F21.

Julias kranvatten stank av fotogen

Publicerad

Det stora läckaget flygfotogen som läckt ut på F21 har även drabbat boende i närområdet. I slutet av maj doftade kranvattnet hos Julia Hjalmarssons familj starkt av fotogen. Först nu fick hon förklaringen till varför.

Den 8 maj i år upptäcktes ett vad man trodde var ett mindre läckage av flygfotogen på en parkering inne på F21 i Luleå. Sedan dess har sanering pågått och hitills har man pumpat upp 368.000 liter flygfotogen från marken, motsvarande åtta tankbilar, av det som visade sig vara ett betydligt större läckage.

Stark lukt

Strax söder om F21 ner mot vattnet bor Julia Hjalmarsson med sin familj. Den 27 maj gjorde hennes sambo en oväntad upptäckt när han kom hem från jobbet och skulle tappa upp vatten i kranen.

I slutet av maj doftade kranvattnet hos Julia Hjalmarssons familj starkt av fotogen. Först nu fick hon förklaringen till varför. Foto: SVT

– Då skummade vattnet ofantligt mycket och det var en distinkt doft av fotogen eller lampolja. Lukten spred sig i hela huset när man spolade i kranen, säger Julia Hjalmarsson.

Fettigt vatten

I flera dagar luktade vattnet hos Julia Hjalmarsson starkt av fotogen av oklar anledning.

– Och när man tvättade händerna i vattnet var det alldeles fettigt, säger hon.

Det blev ingen disk eller tvätt de efterkommande dagarna. Och barnen fick åka och bada hos hennes föräldrar.

Det var först nu i veckan när hon fick höra om läckan via media som hon förstod vad problemet i maj berott på.

– Om man märker av något sådant här och man vet att man har boende i grundvattenflödet nedanför så måste man kanske tala om det, säger hon.

Spridning

Senare under sommaren fick de insatt kommunalt vatten. Men när flygfotogen rann ner i marken var dem en av flera som fortfarande hade egen brunn. Enligt Fortifikationsverkets bedömning har läckaget inte spritt sig men det är Julia Hjalmarsson tveksam till.

F21-ledningen beklagar det inträffade och åtalsanmäler sig själva för miljöbrott. Foto: SVT

– Det är väl klart det sprider sig. Grundvattnet som går under F21 måste ta vägen någonstans. Det går ut i havet och det är här bakom, säger hon.

SVT har kontaktat Fortifikationsverket men de vill inte uttala sig om enskilda ärenden innan de undersökt saken hos enskilda berörda.

LÄS MER: F21 åtals anmäler sig själv för miljöbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljöskandal på F21

Mer i ämnet