Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering enligt en av punkterna i avtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ministern: ”100 000 lever under hedersvåld och förtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering enligt en av punkterna i avtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Frågan har också utretts av riksåklagaren som menar att en sådan lag behövs.

Det misstänkta bussmordet i Kiruna är ett av de brott som utreds som hedersrelaterat brott.

I Norrbotten har saknas kompetens kring arbetet mot hedersrelaterat förtryck och, enligt en nationell kartläggning. Samtidigt har kommuner uppgett att de har kännedom om hedersrelaterat våld i 150 ärenden.

Regeringen utsåg riksåklagare Petra Lundh till särskild utredare av frågan om en ny lag kring hedersbrott, och riksåklagaren menar att i sin slutrapport att en sådan lag kan införas vilket också jämställdhetsministern är positiv till.

– Det här är en fråga som handlar om ett kollektivt förtryck och det är det som är en väldigt allvarlig aspekt av hedersvåldet. Det kan vara en hel familj eller släkt som utövar det här förtrycket, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.