”Ministern måste komma”

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktiges ordförande i Boden kräver nu att migrationsminister Tobias Billström (M) kommer till kommunen för att hjälpa till att lösa problemet med hungerstrejken.

Men enligt ministerns medhjälpare är en sådan resa inte inplanerad. På valborgsmässoafton fick fullmäktiges ordförande i Boden – socialdemokraten Eivy Blomdahl – nog.

Hon gick in på regeringens hemsida och skickade ett mejl till migrationsministern om de hungerstrejkande afganerna utanför Migrationsverkets lokaler.

Hungerstrejk i Boden

-Jag skrev att situationen har blivit kritisk och nu är det dags för honom att komma hit och se och ta ansvar över vad som händer. Jag förväntar mig att han ska visa intresse och få igång en dialog, säger Eivy Blomdahl.

Bodens kommunledning står bakom Eivy Blomdahl när det gäller kravet att migrationsministern ska besöka Boden och agera i frågan. Men än så länge har ingenting hänt.

-Jag har kollat min mejl hela dagen och inte fått något svar ännu, men jag förväntar mig att han hör av sig. Han kan inte ge dem uppehållstillstånd men han kan se över rutinerna, Eivy Blomdahl.

Protestaktionen gick i dag in på sitt femtonde dygn och nu är det tretton afganer som hungerstrejkar sedan två personer från Älvsbyn anslutit sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejk i Boden

Mer i ämnet