Miroi har varit ett av Sveriges största utbildningsföretag med verksamhet på över hundra platser. Foto: SVT

Mirois före detta ägare: ”Vi blöder och till slut måste vi stänga”

Uppdaterad
Publicerad

Femton anställda i Norrbotten och totalt 150 anställda i hela Sverige kan förlora jobben i samband med utbildningsföretaget Mirois konkurs.

– Vi blöder och till slut måste vi stänga, säger den nu fd huvudägaren Jan Aspvik.

Mirois huvudägare Jan Aspvik gav upp och sökte bolaget i konkurs vid Luleå tingsrätt. På onsdag eftermiddag beslutade rätten att försätta bolaget i konkurs.

Bolaget har sysslat med så kallad jobbcoachning, men efter att granskningar av SVT och Arbetsförmedlingen visade på tveksamheter och brister i utbildningarna stoppades flera verksamheter. Miroi tappade nästan 50 avtal när Arbetsförmedlingen började säga upp coachföretag som inte fungerat väl.

”Stopp i maskineriet”

Anders Bergman vid ackordscentralen i Umeå utsågs till konkursförvaltare och han har på torsdagen informerat de anställda om vad som hänt.

– Miroi har drygt 150 anställda på ett 60-tal orter i Sverige. Skälet till konkursen är att utbildningsföretaget inte har haft intäkter som har varit tillräckliga för att täcka de löpande omkostnaderna, säger han.

Före detta huvudägaren Jan Aspvik menar att det handlar om stora minskningar av volymerna under de senaste åren.

– Det har blivit lite stopp i maskineriet och hela branschen har gått tillbaka. Det har minskat mest i Norrland och vi blöder och till slut måste vi stänga, säger han.

Miroi har femton anställda på olika orter i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.