Miroi har varit ett av Sveriges största utbildningsföretag med verksamhet på över hundra platser. Foto: SVT

Blev känt för popcorn och filmvisning – nu går jobbcoachjätten i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Jobbcoachbolaget Miroi blev omtalat efter en filmvisning på en jobbsökarkurs. Nu har man gått i konkurs.

Miroi har sitt säte i Luleå, där också ägaren och styrelseordföranden Jan Aspvik bor.

Det har varit ett av Sveriges största utbildningsföretag, med verksamhet på över hundra platser i landet och en omsättning på hundratals miljoner. Man har en rad avtal med både Arbetsförmedlingen och kommuner över hela landet.

Men bolaget har också fått hård kritik efter en rad avslöjanden.

De senaste åren har man drabbats av flera ekonomiska smällar. När Arbetsförmedlingen började säga upp de coachföretag som presterat sämst resultat så blev Miroi den stora förloraren – och tappade totalt närmare 50 avtal.

Intäkterna rasade och bolaget hamnade hos kronofogden.

130 miljoner i skulder

Så sent som i maj uppgav Jan Aspvik för SVT att de ekonomiska problemen inte var så allvarliga att bolagets framtid var hotad. Men nu har han själv skickat in en konkursansökan till Luleå tingsrätt, med hänvsining till att bolaget är på obestånd. I går onsdag beslutade Luleå tingsrätt att Miroi AB försätts i konkurs.

Miroi har i dag cirka 150 anställda. Enligt konkursansökan finns skulder på 130 miljoner men Jan Aspvik säger till SVT att hälften av detta är pengar som han själv och den andre ägaren lånat ut till bolaget.

– Vi har försökt rädda det men misslyckats. Det är pengar som vi har förlorat.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.