Miss kan stoppa folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Målet med att få till en folkomröstning om skolnedläggningar i Piteå kommun har försvårats. Anledningen är att kommunallagen kräver att personerna som skriver på namnlistorna uppger sina personnummer, vilket inte alla har gjort.

Tanken med namninsamlingarna var att få till stånd en folkomröstning angående skolnedläggningarna i kommunen, men nu har avsaknaden av personnummer satt käppar i hjulen.

– Jag har inte lämnat ut mitt personnummer. Om det är vad som krävs för att min namnunderskrift ska gälla, så får någon representant för Piteå byaforum kontakta mig personligen, säger Gunilla Andersson, kökspersonal Lillpite skolan.

Skolor i Piteå

– Egentligen borde det räcka med namnunderskrift, men om man vill hjälpa till att rädda byaskolorna så tycker jag att man även ska skriva ner personnumret, säger Jenny Nyström, förälder i Lillpite.

Krävs 10 procent

Målet med namninsamlingen är att få till stånd en folkomröstning för att kunna behålla byaskolorna i framtiden. Men då krävs 3200 giltiga namnunderskrifter, vilket motsvarar 10 % av alla röstberättigade i Piteå kommun.

Idag har man fått in närmare 3000 namnunderskrifter, men så många som tre fjärdedelar av de namnunderskrifterna saknar personnummer, vilket kommunallagen kräver.

– Jag tycker att kommunallagen är föråldrad. Det borde räcka med bara namnunderskrifter, men vi ger inte upp än. Nu jobbar vi för att få tag på alla som inte har skrivit ner sina personnummer, säger Lars Sjölund, styrelseledamot för Piteå byaforum.

Skolorna som hotas

De fem byaskolorna som hotas av en nedläggning är Hemmingsmarksskola, Klubbgärdet i centrala Piteå, Alterdalens skola i Altersbruk, Solanderskolan i Öjebyn och Lillpite skolan.

– Vi har inga besparingar på oss, men vi vill använda budgeten på bästa sätt, säger Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Piteå.

Överväger flytt

– Jag har mitt hus till salu, för jag vill inte bo kvar här ute om skolan skulle läggas ner, Jenny Nyström, förälder i Lillpite.

Även affären i byn skulle stängas vid en skolnedläggning.

– Folk kommer att lämna byn om skolan läggs ner och då måste vi till slut stänga ICA affären, Johannes Olofsson, ICA handlare Lillpite.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolor i Piteå

Mer i ämnet