Misslyckad raketuppskjutning vid Esrange ska granskas av en haveriutredning. Bilden är tagen vid en annan raketuppskjutning.

Misslyckad raketuppskjutning vid Esrange utreds

Publicerad

En misslyckad uppskjutning vid rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna ska nu granskas av en haveriutredning, skriver tidningen Ny Teknik.

Uppskjutningen skedde i måndags då motorn och den 40 kilo tunga nyttolasten ombord på raketen med namnet Rexus separerades efter åtta sekunder i stället för normala 70.

– I början såg det ut som en normal uppskjutning men vid en viss tidpunkt förlorade vi kommunikationen. Vi såg att motorn och nyttolasten föll tillbaka till jorden, säger Stefan Krämer, ansvarig för nyttolasten, till tidningen Ny Teknik.

Motorn är borta

Nyttolasten är återfunnen men motorn har ännu inte hittats. Det här var den 23:e raketen av modellen Rexus som skjutits upp men olyckan gjorde att gårdagens planerade avskjutning fick ställas in i väntan på utredningen.

Enligt Stefan Krämer ska det inte ha varit någon fara för personal eller boende i området.

– Jag är själv inte ansvarig för säkerheten men vi hade evakuerat området runt uppskjutningsplatsen och det var där delarna föll ner. Allt gick precis som det skulle gå när något går fel, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.