Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Missnöje med schemat har fått personal inom äldreomsorgen att sluta. Hör Tuula Maijanen, ordförande för kommunal. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Missnöje med ”hälsoschema” i Haparanda

Publicerad

När kommunen för en tid sedan gjorde om schemaläggningen i äldreomsorgen upplevde många anställda att tiden för återhämtning mellan arbetspassen minskade. Några anställda upplevde situationen så jobbig att man valde att sluta.

Längre arbetstid och fler och kortare arbetspass, blev resultatet när kommunen gjorde om schemaläggningen de anställda i äldreomsogen. En förändring som upplevdes som jobbig för många av de anställda.

Mindre återhämtning

– Man upplevde att det blev mindre återhämtning mellan arbetspassen. Tre personer valde att ta förtidspension och några gick ned i arbetstid, säger Tuula Maijanen, ordförande för kommunal i Haparanda.

Samtidigt som schemaläggningen förändrades tog politikerna också bort några tjänster. Man förlängde också arbetstiden i äldreomsorgen, från 32 timmars arbetsvecka, till 37 timmar per veckan, men behöll en liten arbetstidsförkortning jämfört med avtalet.

i klippet ovan hör du Tuula Maijanen och situationen i Haparanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer