Misstänker mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att branden vid de så kallade tyskmagasinen i Karlsvik utanför Luleå igår var anlagd.

– Vi har hittat besindunkar som vi misstänker har ett samband med branden, säger jourhavande förundersökningsledare Patrik Ström vid polisen i Luleå.

Tysk förråd

Branden som ödelade de två magasinen var ett av de få kvarvarande minnesmärken över Sveriges samarbete med de nazistregimen i Tyskland under andra världskriget. Magasinen i Karlsvik var förråd för Tysklands styrkor i norra Norge och norra Finland.

Brand i tyskmagasinen

Trupptranpsorter

Bland annat tillät det neutrala Sverige att tyska trupper fraktades genom landet på järnväg till Finland från det av nazisterna ockuperade Norge. Detta skedde i samband med att Tyskland anföll Sovjet midsommaren 1941. 15.000 svenska soldater övervakade den tyska trupptransporten. 

Malmbanans vänner

Idag ägs magasinen av Luleå kommun men det är Malmbanans vänner som har nyttjanderätten. Ikväll ska de ha möte för att se hur branden påverkat deras verksamhet.

– Det är tragiskt, säger Arnold Vonkavaara som är ordförande i malmbanans vänner.

– I magasinen fanns 600 meter tåg. Det var tre lok, passagerarvagnar, godsvagnar och utrustning. Vi kör ju tågen på helgerna under sommaren och så hade vi planerat att vara med på tågets dag den 20 augusti. Nu får vi se hur det blir med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i tyskmagasinen

Mer i ämnet