Misstänkt kartläggning av norrbottnisk infrastruktur

Uppdaterad
Publicerad

Underliga frågor om Norrbottens infrastruktur har börjat dyka upp i Luleå kommuns mejlbox. Och nu finns misstanke om att främmande makt försöker kartlägga el, telenät och havsdjup i hamnarna. Samtidigt uppmanar flera svenska kommuner, sina invånare att att se över krisberedskapen i hemmen.

– Vi är fullt medvetna om den aktivitet som pågår där vi misstänker att man kartlägger svenskt el- och telenät och havsdjup i hamnarna. Frågan vi ställer oss hela tiden är vad och hur mycket vi egentligen ska svara på när vi får de här mejlen med frågor, säger Sandra Ylinenpää som är säkerhetsamordnare vid Luleå kommun.

Naiva svenskar

Att det finns mat, värme och vatten är något vi oftast räknar med. Men alla bör förbereda sig för en kris där man på egen hand klarar dessa grundläggande behov i minst 72 timmar uppmanar flera kommuner. I somras fick exempelvis Luleåborna hem broschyren ”Din Säkerhet” i brevlådan.

– Det finns en naivitet bland svenskarna där många tänker att vi löser problemen när de kommer. Men man behöver ha en krisberedskap i hemmet innan krisen är ett faktum för det många inte förstår är att exempelvis maten i affärer kan ta slut oerhört snabbt så det är bra att ha ett litet förråd hemma så att man klarar sig den första tiden själv, säger Sandra Ylinenpää.

Vad har gjort att kommunerna börjat ta det här med krisberedskap i hemmet på större allvar?

– Ja vi ser ju att vi var bättre förberedda förr i tiden. Idag är folk kanske inte medvetna på samma sätt och därför ser vi det som viktigt att informera för att som individ har man ett stort eget ansvar, säger Sandra Ylinenpää.

Troliga scenarier

Någon av dammarna i Norrbotten skulle kunna brista men det är inte främst det som krissamordnaren vid Luleå kommun tänker på i första hand.

– Störningar i el- telenät,  fjärrvärme och dricksvatten kan ställa till det ordentligt. Och troliga saker som skulle kunna hända är exempelvis att en kraftig storm slår ut hela Norrbotten och sen har vi det här med sabotage inom landet och från främmande makt, säger Sandra Ylinenpää.

Vad får er att tro att det handlar om en kartläggning från främmande makt?

– Ja vi får ju in en del besynnerliga mail in till Luleå kommun som kan vara en del av en kartläggning från främmande makt, säger Sandra Ylinenpää.

Även cyberattacker ökar

Luleå kommuns IT-chef bekräftar säkerhetssamordnarens uppgifter om mejl med underliga förfrågningar gällande hur vår infrastruktur ser ut i norrbotten. Och IT-avdelningen får lägga betydligt mer tid och resurser på den här typen av problematik idag än för fem år sen.

– Vi utsätts för mejlen regelbundet, det är ingen nyhet men det ökar hela tiden. Dock svara vi aldrig på dessa mail. Informationssäkerheten blir bara viktigare och viktigare, säger Anders Granström, IT-chef vid Luleå kommun.

Kommunen utsätts även för en hel del cyberattacker men vid dem är det svårare att spåra ursprunget än när man får mailen.

– Vanligaste cyberattackerna handlar om överbelastning av Luleå kommuns internetanslutning men hittills har vi kunnat motverka attackerna, säger Anders Granström.

Hur kan de här mejlen där man misstänker kartläggning av infrastrukturen vara formulerade?

– Det tänker jag inte kommentera men det handlar om frågor om hur vår infrastruktur ser ut, säger Anders Granström.

Hur ofta får ni den här typen av mejl och utsätts för cyberattacker?

– Hur ofta det sker tänker jag inte tala om, inte heller vad vi gör när vi vi hanterar det hela. Men vi utför insatser i våra nätverk enligt de planer vi har och vi arbetar kontinuerligt med det, säger Anders Granström.

LÄS ÄVEN: Kiruna kommun skärper säkerheten

Måste klara 72 timmar själv

I första hand uppmanar kommunerna alla hushåll att ha beredskap för minst 72 timmar. Och då handlar det om de grundläggande behoven som vatten, mat och värme.

Men hur långt ska man dra det hela utan att bli ett överlevnadsfreak?

– Ja, att börja bygga ett skyddsrum hemma är kanske lite overkill, säger Sandra Ylinenpää.

Krissamordare Sandra Ylinenpääs tips på krisberedskap i hemmet:

  • ha en batteridriven radio så att du hela tiden kan få information om vad som händer
  • batterier
  • värmeljus
  • spritkök
  • konserver
  • sovsäckar och liggunderlag
  • varma kläder
  • vattendunkar i en storlek man klarar att bära om kommunen ställer ut tillfälliga vattentankar
  • kontanter
  • tänk på att mat och bensin kan ta slut inom ett dygn eftersom man inte har så stora lager idag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.