Sara lever i skräck efter att misstänkte våldtäktsmannen släpptes fri. Foto: Montage SVT

Misstänkt våldtäktsman släpptes – Sara är nu livrädd

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren missade datumet för omhäktning – och den misstänkte våldtäktsmannen släpptes.

Sara som blev utsatt berättar nu att hon är livrädd. I dag lever hon i ett skyddat boende – men hon vågar inte gå ut från bostaden.

En man som var häktad för en misstänkt våldtäkt i Kiruna skulle omhäktas – men åklagaren hade fel uppgifter om när sista dagen för omhäktningen var och därför uteblev den.

Mannen släpptes därmed på fri fot.

– Felet beror på den mänskliga faktorn helt enkelt, vi har rutiner men den mänskliga faktorn kommer aldrig att gå att avskaffa, säger chefsåklagare Thomas Ennefors på åklagarkammaren i Luleå.

Födelsedagen slutade i kaos

Sara berättar att den misstänkta våldtäkten skedde i samband med hennes 30-årsfest. Hon hade varit ute på krogen med kompisar och att festen sedan fortsatte med ett sällskap hemma.

När hon skulle gå och lägga sig var den misstänkte mannen i hennes sovrum. Hon berättar att hon bad mannen att gå eftersom hon inte ville att han skulle vara i sovrummet.

– Han drog ner mig i sängen, bet mig, höll fast mig och på något sätt fullbordades våldtäkten. Jag var blåslagen över hela kroppen, säger Sara.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Polisen larmades till platsen och Sara förhördes. Hon fick även åka till sjukhuset där skadorna dokumenterades.

Den misstänkte mannen greps samma dag, men är nu alltså frisläppt.

Lever i skyddat boende

Enligt chefsåklagare Thomas Ennefors fortsätter utredningen. Åklagaren inväntar svar från prover som är skickade till Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Under tiden är den misstänkta mannen frisläppt – medan Sara lever i skräck och är livrädd. Hon har i dag ett skyddat boende i Kiruna men har uppmanats att byta stad för hennes egen trygghet.

– Gör jag det måste jag stå för alla omkostnader som resa, hyra för den nya bostaden samtidigt som jag betalar hyra för nuvarande bostaden. Jag får inte berätta för min familj och vänner var jag är i så fall, det känns som det är jag som blir straffad, säger Sara.

Sara har tidigare berättat i NSD hur hon minns händelsen från i somras med fasa.

Sara heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.