Moderaternas ekonomiske talesperson Lars Hjälmered är kritisk till beskedet från Mark- och miljödomstolen. ”Något måste förändras vid den här typen av processer” menar han. Foto: Stina Stjernkvist/TT & Hanna Franzén/TT

Moderaterna om miljödomen som går emot LKAB: ”Det här är ett Cementa”

Publicerad

Lars Hjälmered, ekonomisk talesperson för Moderaterna, är chockad över det besked som Mark- och miljödomstolen lämnat till LKAB.

– Det här bekräftar att det behövs ett rejält omtag för den här typen av processer, säger han.

Tidigare i somras nekades Cementa en fortsatt brytning av kalk för framställning av cement i sitt dagbrott i Slite, på Gotland. Bolaget fick likt LKAB ett nekat miljötillstånd efter en flerårig domstolsprocess för att förnya sitt miljötillstånd.

– Det som gör att de här fallen likartade är att det är långdragna processer som kostat stora pengar och att det ser ut som att ärendet nekats på grund av formalia.

Men ska vi inte ställa höga krav på formalia på statliga bolag likt LKAB?

– Vi ska ställa stora krav men samtidigt måste vi titta på möjligheterna som en ansökan medför. Analyserar vi det här fallet så kan vi konstatera att det tagit lång tid att lämna besked och resurser samtidigt som det dessutom är osäkert, något måste förändras vid den här typen av processer, säger han.

Moderaterna har sedan tidigare lagt fram ett förslag om att etablera en typ av ändringstillstånd något om det skulle träda i kraft skulle medföra att bolag som redan har ett miljötillstånd kan ansöka om ändringar utan att riskera att förlora ett miljötillstånd.

– Vi ska inte slarva med miljön men vi ska samtidigt inte slarva bort möjligheterna för industrin i norra Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer