Bilden till höger är tagen från Mark- och miljödomstolens slutgiltiga besked kring LKAB:s ansökan om Kirunagruvan. Foto: Hanna Franzén, TT/Bild från domen

Mötet som fällde LKAB – därför stoppade domstolen gruvplanerna

Publicerad

Enbart tio personer närvarade vid LKAB:s samrådsmöte och annonseringen var för dålig. Enligt Mark- och miljödomstolen är det orsaker till att mötet inte kan godtas, och därför nekas LKAB miljötillstånd för Kirunagruvan.

LKAB förklarade det låga deltagandet på samrådsmötet för allmänheten som hölls 2017 för domstolen med att det berodde på att befolkningen i Kiruna hade god kunskap om den pågående och ansökta verksamheten.

Det antagandet skriver Mark och miljödomstolen att det saknas grund för.

I beslutet står det: ”Domstolen anser att det inte är tillräckligt att bjuda in till ett samrådsmöte genom att enbart annonsera vid ett tillfälle i dagspress och annonsblad utan att ha lämnat ytterligare information om samrådet till de fastighetsägare och närboende som kommer påverkas av verksamheten, i vissa fall i sådan grad att deras mark kommer lösas in – enligt en av bolaget framtagen modell.”.

Godkänner inte samrådsmötet

”Sammanfattningsvis finner mark- och miljödomstolen att det samråd som bolaget har genomfört med allmänheten och den däri ingående kretsen särskilt berörda inte kan godtas.”

Och vidare: ”En väsentlig del av samrådet är att berörda ska få möjlighet att – utöver att få information – lämna egna synpunkter.”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s ekonomiska expert om LKAB:s betydelse för svensk ekonomi Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer