Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kika in i mopedfantasten Anders Westerbergs verkstad Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Moppefantasten Anders i Piteå brinner för sin hobby

Uppdaterad
Publicerad

Anders Westerberg ger gamla mopeder nytt liv igen hemma i sitt garage i Piteå. En hobby som han har hållit på med i hela sitt liv.

När garagedörren öppnas till Anders Westerbergs garage ser man direkt vilken hobby som han gillar mest. Där står det tretton fina renoverade mopeder i från olika tidsepoker.

Men det är inte alla mopeder som han har – de andra står i olika förråd och en lekstuga på tomten. Sammanlagt äger han en bit över 30 stycken.

Favoriten är en identisk från barndomen

Favoriten är en röd treväxlad Puch Florida från 1968 som ser ut som mopeden han själv hade när han var ung. Han har försökt att hitta originalet från barndomen, men den visade sig ha blivit skrotad.

Men det finns även kärlek till många andra av hans klenoder i garaget hemma i Piteå.

– Det här är en väldigt trevlig hobby för de tar inte så mycket plats och jag har alltid varit intresserad av att skruva och återställa dem till ursprungsskick igen.

”Lägger ner alldeles för många timmar”

Han är också ordförande i Pite moppers med 165 medlemmar och över 300 mopeder så tiden han lägger ner på dessa mopeder och klubben är nog ”bara förnamnet”.

– Jag lägger ner alldeles för många timmar, säger Westerberg och skrattar gott.

– Nu är jag pensionär sedan några år tillbaka så det blir nog ännu mer nu.

Den 13 augusti är det Mopedens dag på Rådhustorget i Piteå där man firar att mopeden fyller 70 år. Det är 20:e gången som förening firar dagen. Där kommer man att kunna titta på många fina mopeder från olika årtionden.

Följ med in i Anders Westerberg garage i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.