Mordet på Carolin – detta har hänt

Publicerad

Mordet på Carolin Stenvall för tio år sedan kom att bli ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Norrbottens historia.

Den 12 september 2008 försvann den då 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå då hon var på väg till en anställningsintervju utanför Kiruna. Det sista spåret av Carolin var hennes bil som stod parkerad på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare.

Ett intensivt sökande påbörjades och det hela skulle komma att bli ett av Norrbottens mest uppmärksammade mordfall genom tiderna.

Den 16 oktober 2008 anhölls en 50-årig man hemmahörande i Gällivare misstänkt för mord.

Den 22 oktober, sex veckor efter att Carolin försvann, hittades hennes kvarlevor. Hon hade skador i huvudet och var skjuten med två skott.

Erkännandet

Mannen erkände senare att han vållat kvinnans död genom att knuffa henne så att hon slog i huvudet mot dragkroken på hans släp och avled på rastplatsen. Sedan förde han bort kroppen, sköt den och brände den av skäl som han inte kunnat förklara.

Oklarheter

Rättsmedicinsk och teknisk bevisning gör gällande att Carolin Stenvall var vid liv när hon blev skjuten, vilket inte överensstämmer med den morddömde mannens förklaring.

Vad som egentligen hände den där dagen, och varför Carolin Stenvall mördades, har aldrig fått något riktigt svar

Tingsrätten

Tingsrätten dömde mannen för mord till livstids fängelse den 19 mars 2009.

I domen konstaterar tingsrätten bland annat att oklarheter om händelseförloppet kvarstår. Mannen överklagade domen och bytte försvarare till Leif Silbersky.

Hovrätten

När hovrätten tog upp fallet i juni 2009 erkände mannen, liksom i tingsrätten, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

I hovrätten försökte advokat Leif Silbersky få straffet sänkt genom att hävda att kvinnan redan var död när hon sköts och att man aldrig kan dömas för mord på en människa som redan är död.

Den 18 juni fastställdes livstidsdomen för mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer