Det har nu gått tio år sedan rättegången mot den man som fälldes för mordet på Carolin Stenvall. Det här är en arkivbild utanför tingsrätten i Gällivare. Foto: Krister Larsson/SCANPIX

Livstidsdömde mördaren i Carolin-fallet vill ha tidsbestämt straff

Publicerad

Nu vill den man som dömts till livstids fängelse för mordet på 29-åriga Carolin Stenvall utanför Gällivare för tio år sedan få sitt straff tidsbestämt.

För tio år sedan försvann Carolin Stenvall från Piteå från en rastplats utanför Gällivare när hon var på väg till en anställningsintervju i Kiruna. Sex veckor efter försvinnandet hittades hennes skjutna och sönderbrända kropp på en skogsväg nära E 10. Mordet på Carolin Stenvall skulle komma att bli ett av Sveriges hittills mest omskrivna mordfall under 2000-talet.

Tidsbestämt straff

En man hemmahörande i Gällivare dömdes senare till livstids fängelse för mordet. Nu, tio år senare ansöker han om att få sitt straff tidsbestämt.

I sin ansökan skriver mannen att han är missnöjd med sin tidigare juridiska hjälp och önskar i stället advokaten Gunnar Falk, som tidigare bland annat försvarat den så kallade ”Lasermannen”.

Han skriver också att: ”Detta är något stort för mig, har vänta i 10 år”.

Frihetsberövad tio år

Att den morddömde mannen skriver sin ansökan nu beror på att den som dömts till ett livstids fängelsestraff först kan ansöka om ett tidsbestämt straff efter att ha suttit frihetsberövad i tio år. Prövningen sker vid Örebro tingsrätt.

Mannen som i dag är 60 år sitter på anstalten i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer