Livstid för mordet på Carolin

Publicerad

Det blir livstids fängelse för den 51-åriga man som fällts för mordet på Carolin Stenvall utanför Gällivare.

Hovrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan levde när hon sköts. Den stora blodansamling som påträffats av vittnen vid rastplatsen härrör från det skott som avlossades mot kvinnans huvud, slår hovrätten fast.

Man hänvisar till den rättsmedicinska utredning som säger att förekomsten av en så stor blodpöl förutsätter att personen levde när skottet avlossades.

Sköts i ryggen
Det är också uteslutet att kvinnan låg ned när hon träffades av skottet i ryggen. Detta medför att skottet mot ryggen måste ha avlossats före skottet mot huvudet, anser hovrätten.

Därmed är mannens uppgift att han trodde att kvinnan redan var död när han sköt henne vederllagd och han döms följaktligen för att uppsåtligen ha berövat henne livet.

Hovrätten höjer skadeståndet till kvinnans pojkvän från 20.000 kronor till 50.000 kronor med motiveringen att denne stått kvinnan särskilt nära.

Advokat Leif Silbersky kommer att överlägga med sin klient och analysera domen.

-Sedan ska jag avgöra om det är tekniskt och juridiskt möjligt att föra upp målet i HD. Jag räknar med att bestämma mig inom en vecka, säger Silbersky till TT.

Skulle på jobbintervju
Den 29-åriga kvinnan från Piteå försvann på väg till en anställningsintervju i Kiruna den 12 september 2008. Den 16 oktober anhölls mannen misstänkt för mord.

Han har erkänt att han vållat kvinnans död genom att knuffa henne så att hon slog i huvudet mot dragkroken på hans släp och avled på en rastplats. Sedan förde han bort kroppen, sköt den och brände den av skäl som han inte kunnat förklara.

Tingsrätten dömde mannen för mord till livstids fängelse den 19 mars.
I hovrätten har advokat Leif Silbersky försökt få straffet sänkt genom att hävda att kvinnan redan var död när hon sköts och att man aldrig kan dömas för mord på en människa som redan är död.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer