Mordgåta i Haparanda – första bok i serie släpps nästa höst

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Hanna, 53 år och född i Kalix, blir huvudkaraktär i en kriminalroman som släpps nästa höst. Hon är förstås en fiktiv person.

Nyligen var författaren och förlaget i Haparanda för att fotografera och filma inför den reklam som ska göras för boken på bokmässan i Frankfurt i höst.

Tanken är att boken ska översättas till flera språk och lanseras i hela världen samtidigt nästa höst.

När vi möter Hans Rosenfeldt och hans team letar de efter bra platser i centrala Haparanda att spela in några klipp till en stämningsfull reklamfilm.

– Det är ingen idyll vi söker, säger Hans Rosenfeldt och berättar att de också varit ute på ensliga grusvägar nattetid och filmat.

Inte helt färdigskriven

Han får inte berätta så värst mycket om boken som ännu inte är helt färdigskriven mer än i hans huvud.

– Det sker ett mord här utanför Haparanda som polisen Hanna får ta tag i. Sedan växer det ganska lavinartat och har förgreningar in i Finland och vidare in i Ryssland.

Hans Rosenfeldt har bland annat skrivit manus till den hyllade kriminalserien Bron som utspelade sig kring Malmö och Köpenhamn.

”Jag gillar ju gränser”

Nu ger han sig på ännu en gränsstad.

– Jag gillar ju gränser uppenbarligen, säger Hans Rosenfeldt.

– Så gränsen, naturen och att det är en liten stad. Jag har inte skrivit så mycket om småstäder förut. Så det blev Haparanda helt enkelt.

Planerar för bokserie

– Det här ska bli många böcker. Jag är redan kontrakterad på två, men tanken är att det ska bli många böcker om samma person: Hanna, min huvudroll och några återkommande personer till. Så ja, tanken är att jag ska vara här länge.

Hans Rosenfeldt skriver nu redan kriminalromaner tillsammans med Michael Hjorth. Serien om Sebastian Bergman är såld till 30 länder, och har sålt i över 4 miljoner exemplar i världen. Det här är hans första bokprojekt på egen hand.

Författaren Hans Rosenfeldt

Har bland annat skrivit manus till:

TV-serier som De drabbade, 183 dagar och Bron, samt llångfilmen Reine & Mimmi i fjällen.

Tillsammans med Michael Hjorth har han skrivit kriminalromanerna:

Det fördolda (2010),

Lärjungen (2011),

Fjällgraven (2012),

Den stumma flickan (2014)

De underkända (2015) om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.