Manusförfattarna Camilla Ahlgren och Hans Rosenfeldt har skrivit den fjärde säsongen av tv-succén ”Bron”. Foto: Johan Nilsson/TT

Flyktingkrisen har inspirerat nya ”Bron”

Publicerad

Manuset till ”Bron IV” skrevs mitt under pågående flyktingkris – i strävan att belysa samtiden i tv-succén var det en given ingång för författarna. Flera referenser till verklighetens Öresundsregion finns i den allra sista säsongen.

– Vi utger oss inte för att vara verkligheten, men vi försöker vara samtida. När vi skrev manuset gick det inte att tänka sig att vi kan göra en serie 2016–2017 där vi helt duckar från flyktingströmmen, säger Hans Rosenfeldt som har skrivit manus ihop med Camilla Ahlgren.

Debattklimat förändras

Temat identitet präglar säsongen på mer eller mindre tydliga sätt – något som i de första avsnitten innebär: bekantskap med tvillingbröder, liv med skyddad identitet, betydelsen och värdet av ett pass samt flera olika rollfigurers sökande efter svar på frågan ”vem är jag?”.

Att ignorera gränskontrollerna och att debattklimatet mellan Sverige och Danmark har förändrats sedan hösten 2015 har inte gått att ignorera helt och hållet, förklarar manusförfattarduon.

– Temat genomsyrar alla historier och våra huvudkaraktärer, säger Camilla Ahlgren.

Brutalt mord

Stenad till döds hittas säsongens första mordoffer på Pepparholm intill Öresundsbron – kvinnan är chef för den danska motsvarigheten till Migrationsverket och snabbt börjar polisen att utreda om mordet har kopplingar till en omstridd utvisning, och ett uppmärksammat firande bland medarbetare på myndigheten.

– Största svårigheten med de första avsnitten är att få i gång så många berättelser. ”Bron” har ju så många karaktärer och linjer samtidigt, så det är nog den största utmaningen. Man ska få ett bra grepp om karaktärerna, säger Henrik Georgsson, som tillsammans med danske Rumle Hammerich regisserar fyra avsnitt vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.