Vi träffas i ABF:s lokaler i centrala Luleå. Det är där de håller till och pratar av sig, diskuterar och ställer frågor om genus, feminism och jämställdhet. Den här kvällen är mestadels gymnasietjejer som deltar i studiecirkeln, men även några killar.
-Jag tycker det är bra att man efter en skolvecka då man samlat på sig lite ilskor och kanske har läst något eller så, kan komma hit och prata av sig, säger Stina Nilsson.
Hårda ord
Att debatten om jämställdhet och feminism gått het i sociala medier framför allt de senaste åren är något som märks.
-Förra året på Twitter var det värre, så fort man sa att man var feminist så var det folk som sa att man var manshatare och så. Då kunde det också bli väldigt mycket personliga påhopp, exempelvis att du är bara feminist för att du är ful. På senare tid är det fler som vågar säga att de är feminist, så diskussionen har blivit bättre, men visst finns det fortfarande rötägg kvar, säger Stina Nilsson.
”Håriga armhålor”
-Ordet feminism har fått en helt annan innebörd idag än vad den hade förr. Alltså nu är ordet väldigt laddat, och de man tänker på är håriga tjejer med orakade fittor som hatar män, men egentligen handlar det ju om jämställdhet och jämställdhet är ju bra, säger Anders Pettersson.
För och nackdelar
Journalisten och samhällsdebattörer Åsa Petersen menar att den diskussion som pågår på nätet bland unga i ämnet både har sina för och nackdelar.
-Sociala medier och debatten på nätet har gjort att frågan lyfts fram och det har också gjort det enklare och snabbare att ha den diskussionen än vad det var innan sociala medier fanns. Men samtidigt är det lätt hänt att den blir ytligare och att det leder till näthat, säger Åsa Petersen.
Skuldfrågan
Isak Lejon är 18 år och går sista året på gymnasiet i Luleå. Och för honom är frågan rimlig och viktig och han ser sig själv som feminist. Men han tycker att frågan ibland diskuteras på ett felaktigt sätt.
-Det finns folk som missbrukar den här frågan med feminism, att man skuldbelägger killar istället för att jobba tillsammans för en ökad jämställdhet. Det kan göra att vissa killar känner sig påhoppade, säger Isak Lejon.
Flera av de ungdomar som vi träffar och pratar med berättar att de inte vill kalla sig själva feminister, men att de däremot är för ökad jämlikhet mellan kvinnor och män.
-Jag skulle inte kalla mig för feminist, inte riktigt. Det känns som feminist är ett så pass starkt ord, säger Lydia Friberg.