Möt klimatbantaren Andreas

Publicerad

Andreas Wåhlström i Luleå är sen i höstas med i ett projekt BeChange där deltagarna får hjälp att dra ned sina koldioxidutsläpp, bland annat genom klimatterapi.

Första gången vi träffar Andreas är det hemma i köket i det lilla samhället Karlsvik utanför Luleå, tillsammans med yngsta dottern Thea som han är föräldraledig med.

Det var sambon som i höstas honom att gå med i projektet BeChange, där deltagarna får professionell hjälp att förändra sin livsstil i en klimatvänligare riktning.

– Det första vi fick göra i projektet var att väga in oss. Svensken i genomsnitt orsakar utsläpp på 11 ton koldioxid per år. Det visade sig att jag orsakade utsläpp på 15,5 ton koldioxid, så jag var en riktig bov, berättar Andreas.

Drog ner på köttet

En stor del av utsläppen kom från maten, Andreas åt mycket kött och en del mat kastades också i familjen. En annan stor källa var bilkörning.

– Vi fick veta att bara man gör någonting så har man gjort en förändring till det bättre. Så jag började väldigt litet, bara att dra ned lite grann på köttet och pröva vegetarisk rätter. Men det slutade med att nu äter jag bara vegetariskt, dels därför att det är jäkligt gott och dels för att jag ser det som en utmaning, säger Andreas Wåhlström.

Projektet i tre delar

Projektet är indelat i tre delar, kallade Biffen, Bostaden och Bilen och inför varje del får deltagarna en inspirationsföreläsning och olika tips. Den första delen var Biffen och Andreas har skaffat flera nya kokböcker och hittat ett par favoriter bland dem.

Svårast för barnen

– Det har blivit en nytändning för min matlagning. Svårast är väl barnen. Första gången man serverar dem en ny rätt så gillar de det inte alls, men tredje gången brukar det gå bra. Men ibland tjatar barnen om korv eller köttfärssås och då får man ge dem det, säger Andreas.

Projektet BeChange har 25 deltagare och bakom det står bland annat Luleå kommun, Studiefrämjandet och Naturvårdsverket. Invägningen visade att deltagarna var och en orsakade koldioxidutsläpp på mellan 4,5 och 18 ton per år.

– Projektet går ut på att deltagarna ska koldioxid banta utifrån en speciell metod som vi har tagit fram, med hjälp att praktisk rådgivning och mental coaching, berättar Stina Sundqvist, projektledare.

Största utmaningen blir bilen

Någon vecka senare träffar vi Andreas igen. Nu ska han vägas ut för den efter den första delen av projektet, som kallas Biffen. Det visar sig att han minskat sina koldioxidutsläpp från 15,5 ton/år till 10,7 ton/år genom i alla fall tillfälligt sluta med kött och övergå till att bara äta vegetariskt.

– Jag trodde maten skulle bli den största utmaningen, men det blev det inte alls. Nu tror jag att den största utmaningen blir bilen, säger klimatbantaren Andreas Wåhlström.

Andreas tips för mer klimatvänlig mathållning:

Visa

Ett litet steg i rätt riktning är en bra början

Minska andelen kött på tallriken

Köp några roliga vegetariska kokböcker för inspiration

Lär dig några vegetariska rätter du kan falla tillbaka på

Använd vegetariska halvfabrikat när det är bråttom

Ät dig inte mätt innan barnen hunnit äta färdigt, så kan du äta upp det de lämnar istället för att slänga det

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatfrågan i Norrbotten

Mer i ämnet