Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Märta Stenevis (MP) kritik mot regeringens hantering av gruvan i Kallak. Foto: SVT/Arkiv/Hans Sternlund

MP-språkröret: ”Fel att inte använda nya lagen om samiskt samråd i Kallak”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anser att det är fel att inte pröva den nya lagen om samisk konsultation inför beslutet om en gruva i Kallak.

Under fredagen passerade Märta Stenevi Kiruna för att bland annat besöka LKAB för vidare resa mot Jokkmokk och Kallak.

Där ska Milljöpartiet att ha en stor sammandragning för att visa sitt stöd i gruvmotståndet. Förutom Märta Stenevi kommer EU-parlamentarikern Alice Bah Kunhke och Camilla Hansén, talesperson i minoritetsfrågor, att medverka.

Gruvbrytning i Kallak

Ska träffa berörda i Jokkmokk

Under söndagen ska de ha en heldag i Kallak med aktivister, renskötare och bybor som bor nära den tänkta gruvan.

Är Miljöpartiet emot alla nyöppningar av gruvor?

– Nej, vi kommer att behöva gruvor även i framtiden, men i det här fallet får en gruva oerhört stora konsekvenser, dels för urfolket samer, dels för miljön i närområdet, säger hon.

Kritik mot regeringen

Märta Stenevi är också kritisk till att regeringen kommer att ta beslutet utan att konsultera det samiska folket enligt den nya lagen som träder i kraft den 1 mars.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) svarade i går att regeringen handlägger ärenden utifrån gällande lagstiftning och att Sametinget, SSR och berörda samebyar fått möjlighet att inkomma med yttranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet