Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tråkigt” – se Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd Gällivare berätta om multiaktivitetshuset som fördröjs och fördröjs. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så länge dröjer det tills Gällivares multihus står klart

Uppdaterad
Publicerad

Pandemi, inflation och flera överklaganden från entreprenörer har gjort att multiaktivitetshuset i Gällivare försenats. Nu hoppas kommunen att huset ska vara färdigt 2028.

Flertalet överklaganden har påverkat tidplan och kostnader.

Hösten 2023 gick Gällivare kommun ut med upphandlingen för sista etappen av bygget. I mars fick SSEA uppdraget att bygga men Nåjden Bygg överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt. Nu har i sin tur SSEA överklagat och allting gör att färdigställande av bygget försenas och fördyras.

Invigningen många år bort

Huset skulle ha stått färdigt 2023 men nu är förhoppningen hos Gällivarekommun att invigningen kan ske första kvartalet 2028

– Det känns otroligt trist, det här är den sista stora pusselbiten i samhällsomvandlingen säger Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd Gällivare.

Hög inflation och flertalet överklagningar har påverkat tidplan och kostnader. Även en överhettad marknad med flertalet stora projekt i Malmfälten har påverkat tidplanen och kostnaden enligt Henrik Ölvebo.

Ett mindre hus

Under 2021 tog Gällivare kommun beslut att minska ytorna med 2 640 kvadratmeter, från cirka 24 000 kvadratmeter till 21 500 kvadratmeter. Budget för pågående kontrakterade arbeten landar på 660 miljoner kronor.

– Nu måste vi invänta vad förvaltningsrätten säger och sedan anpassa oss efter det beslutet säger Henrik Ölvebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.