Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Dan Johansson, Gällivare kommun, som beklagar att medborgarna hamnar i kläm när multiaktivitetshuset försenas ytterligare. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Gällivarebornas långa väntan blir längre – multiaktivitetshuset flera år bort

Uppdaterad
Publicerad

Multiaktivitetshuset i Gällivare beräknas bli klart år 2027. Det är två år senare än beräknat. Bygget har försenats i flera omgångar och den här gången beror det främst på att byggpriserna är höga och det är dyrt att bygga.

– Det är jättetråkigt att det ska drabba medborgarna, säger Dan Johansson, tillförordnad förvaltningschef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen i Gällivare kommun.

I tidigare upphandling av entreprenör till multiaktivitetshuset upplevde Gällivare kommun en bristande konkurrens bland byggföretagen.

–  Vi har beslutat att göra om upphandlingen av den stora entreprenaden och dela upp den i mindre delar, säger Dan Johansson, tillförordnad förvaltningschef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen i Gällivare kommun.

Fler fördröjningar

Det har varit en hel del turer som gjort att multiaktivitetshuset har försenats. Bygget har tidigare överklagats och i väntan på dom så krympte kommunen både projektets storlek och dess kostnader och det blev en ny upphandling – som nu delas upp i mindre delar.

– Med det nya upplägget ökar konkurrensen och fler företag ges möjlighet att lämna anbud. Betongentreprenaden som nu är ute är en del i det nya upplägget, säger Dan Johansson.

Han fortsätter:

– Det rådande världsläget med skenande materialpriser på bland annat, trä, stål och betong och osäkra leveranser skapar stora utmaningar förhela byggbranschen.

En del av samhällsomvandlingen

Multiaktivitetshuset är en del av samhällsomvandlingen i Gällivare.  Huset byggs i sex våningsplan och ska samla kultur, sport och fritid – allt under samma tak.

Just nu pågår betongarbeten på plats och parallellt med att grunden byggs upphandlas resterade del av betongentreprenaden.

Under 2023 går kommunen ut med entreprenadupphandlingar för färdigställande av huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer