Gällivare kommun avbryter upphandlingen av multiaktivtetshuset. Prisnivån anses vara för hög och hur länge gropen blir kvar i centrum är oklart. Foto: Arkiv, Hans Sternlund/SV

Gällivare avbryter upphandling om multiaktivitetshuset: ”Prisnivån för hög”

Publicerad

Gällivare centrum riskerar att bli en byggarbetsplats längre än planerat. Kommunen avbryter upphandlingen av multiaktivitetshuset.

– Vi har fått in anbud men tyvärr är prisnivån så hög att det inte är försvarbart att anta anbudet, säger Dan Johansson, tillförordnad förvaltningschef på Gällivare kommun.

Anledningen bakom prisnivån ska enligt kommunen bero på bristande konkurrens i byggbranschen i Malmfälten tillsammans med det rådande världsläget med stigande materialpriser och osäkra leveranser.

Anbuden blev högre än vad man planerat.

Upphandlingen avbryts men projektet med att gjuta bottenplattan på den nedersta våningen fortsätter under sommaren och hösten. Entreprenör för det arbetet är redan kontrakterad.

Nu delar man upp entreprenaden i två delar. De fortsatta betonarbetena upphandlas i september, vilket ska ge mer respit till upphandlingen av av resten av huset.

– Vi hoppas kunna locka fler anbudsgivare och förhoppningsvis få ner priset. Vi hoppas också att världsläget ska förbättras och att konjunkturen ska bli mer normal, säger Örjan Matti vid Tyréns som är anlitad som projektledare.

Ska ersätta det som försvinner i Malmberget

Multiaktivitetshuset är tänkt att innehålla lokaler för verksamheter inom fritid och kultur såsom till exempel äventyrsbad, bowling, sporthall, bio, black box och bibliotek.

En stor del av huset är en ersättning för det som rivs i Malmberget. Förseningen av multiaktivetshuset skapar därmed också problem för de verksamheter som ska flytta från sporthallen som enligt prognosen ska avvecklas till årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.