Muonio sameby: ”Vi känner oss grundlurade”

Uppdaterad
Publicerad

Muionio samebys medlemmar känner sig grundlurade efter gruvkonkursen i Pajala. Det blev ingen ersättning – utan bara förlorade betesmarker och en stor grop.

Det var stort samförstånd mellan Northland resources och Muonio sameby inför gruvöppnandet i Kaunisvaara utanför Pajala. Ersättningar enligt minerallagen och för gemensamma projekt var framförhandlade och klara, men konkursen förändrade allt.

”Katastrof för oss”

– Vi har satsat tid och betesmarker, men vi har inte fått någon ersättning och bara en del av de projekt som skulle genomföras har startat. Nu står vi där med en stor grop. Det är en katastrof för oss, inte minst ekonomiskt, säger Tomas Sevä, gruvansvarig i Muonio sameby.

Northlandkonkurs

Han menar att gruvkonkursen var ett hårt slag för samebyn som själva måste finansiera projekt som GPS-sändare på renarna.

Och han är också kritisk till att varken bolaget Abecede och/eller konkursförvaltaren tagit någon kontakt med samebyn, trots att ett återöppnande av gruvan är nära.

”Ingen idé just nu”

Konkursförvaltare Hans Andersson har förståelse för om samebyn anser att konkursen drabbat dem på ett negativt sätt.

– Men jag är säker på att företrädare för Abecede kommer att ha nära kontakter och samråd med samebyn för att uppnå en god samesistens mellan de två näringarna, om det blir en återuppstart, men en lösning är ännu inte på plats, säger han.

Abecedes talesperson Mats Leifland håller med om det.

– Om vi kommer fram i förhandlingarna så är det inte bara samebyn, utan även andra som vi behöver kontakta inför ett gruvöppnande.

Han fortsätter:

– Men vi är inte där ännu och det är ingen idé att ta de kontakterna nu när vi fortfarande förhandlar med obligationsägarna. Vi äger inte gruvan och har ingen del av detta i dag, säger Mats Leifland.

”Vi ger oss inte”

Men Tomas Sevä menar att de ansvariga måste räkna med Muonio sameby.

– Det finns inga avtal skriva i dag med det nya bolaget och det är inte gjort några åtgärder för att mildra konsekvenserna för oss, så det är långt kvar till en start och vi ger oss inte den här gången, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet