Mygginvasion väntar vid värme

Uppdaterad
Publicerad

Den regniga sommaren har inneburit goda möjligheter för myggen att försöka sig. Men den stora myggboomen kommer med varmare väder – vilket det blir nästa vecka.

– Det kan bli jättebra tajming, då värmen kommer och folk ropar ”yippie” och springer ut och njuter. Då kommer myggen också ut och kan njuta av alla människor, säger Jan Lundström, forskare i populationsbiologi vid Uppsala universitet och myggexpert.

Enligt Lundström har det säkerligen kläckts stora mängder mygg under våren och försommaren. Men de har ännu inte blivit fullt aktiva, för stickmyggor behöver förhöjda dagstemperaturer för att bli riktigt pigga. Enligt SMHI drar varmare väder in över Sverige nästa vecka.

Myggor i Norrbotten

– Är det 10 grader är det inte så många arter som flyger omkring men blir det en 20-25 grader blir det en himla fart på allihop, säger Jan Lundström.

Mycket mygg

På vissa håll i landet är myggproblemen redan stora. Forshaga i Värmland och Enhörna nära Södertälje har invaderats av den aggressiva översvämningsmyggan. Övertorneå kommun har ansökt om tillstånd att bekämpa myggorna med besprutning men har ännu inte fått klartecken att göra det.

– Det är jättemycket mygg. De kom sent i år för vi hade en så pass kall vår, men vid midsommarhelgen började de komma, säger Tomas Vedestig, kommunalråd i Övertorneå.

– Det lär väl öka sedan när värmen kommer på allvar, säger han.

Besprutning

Nedre Dalälvsområdet, som är en annan väldigt myggdrabbad region, har lagt miljontals kronor på biologisk myggbekämpning för att situationen ska bli bättre. Nyligen godkände regeringen en ansökan om ytterligare fem miljoner kronor till myggbekämpning i Gävleborg, Uppsala, Dalarnas och Västmanland.

– De hade haft ett av sina värsta myggår i år om vi inte hade utfört bekämpningarna. Men nu är myggmängderna på ganska låga nivåer. Man hade inte kunnat vara ute där över huvud taget annars, säger Jan Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggor i Norrbotten

Mer i ämnet