Hör tre Bodenbor om hur de ser på myggen och vad de hoppas på inför årets sommar. Foto: Beatrice Karlsson/SVT/SVT

Mygginvasion väntas i Norrbotten: ”Kan bli en helvetisk sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns musikaliska sommarplågor och så finns det sommarplågor som är snäppet värre – myggen. I år är risken stor att Norrbotten får en mygginvasion.

– Det kan bli en helvetisk sommar, säger Jan Lundström, verksamhetsledare för projektet Biologisk myggkontroll.

Hur vet man om det blir en myggrik sommar egentligen? Jo, om vintern har varit snörik kan man räkna med mycket surr i luften.

– Snömängden bestämmer hur mycket pölar det blir och mängden pölar bestämmer hur mycket skogsmygg det blir. I Norrbotten är risken stor att det blir mycket mygg i år, säger Jan Lundström, verksamhetsledare för projektet Biologisk myggkontroll.

Lundström är inte den enda som tror på en riktig myggsommar. Som SVT tidigare har berättat menar även forskaren och myggexperten Anders Lindström vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att det kommer bli mycket mygg i år.

Livslängden kan halveras

Myggsäsongen brukar dra igång på allvar i juni och de stora mängderna brukar komma runt midsommar.  

– Livslängden på myggen kan halveras om det fortsätter vara torrt och blir det dessutom varmt påverkar det också livslängden avsevärt. Är det väldigt torrt efter myggexplosionen så dör myggorna väldigt snabbt, säger Jan Lundström.

Så vad tänker tre norrbottningar om att det kan bli ett riktigt mygg-år? Hör dem i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.