Näringsministerns utspel om gruvor och Kallak oroar SSR-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson har flera gånger uttryckt att den nya S-regeringen gillar gruvor och utlovar ett snart besked kring den omstridda fyndigheten Kallak utanför Jokkmokk. Det oroar SSR-ordförande Matti Blind Berg.

För sex år sedan var Karl-Petter Thorwaldsson, då ordförande i LO, på besök hos Matti Blind Berg i Puoltsa, som då var en relativt okänd sametingsledamot.

Syftet var att få en bättre bild av rennäringen med tanke på de många gruvetableringar som var aktuella i området. Efter en utlykt i renbeteslandet sade Karl-Petter Thorwaldsson till Nordnytt:

Gruvbrytning i Kallak

– Lite skämskänsla får jag över hur lite vi vet i övriga landet om renskötsel och samerna.

Han medgav också att han kan ha uttalat sig om gruvetableringar utan att ha full insikt konsekvenser för andra näringar.

”Som att öppna Pandoras ask”

Sedan dess har Matti Blind Berg blivit ett känt namn efter att ha lett Girjas sameby under Girjasprocessen och sedan några månader är han ordförande för Svenska samers riksförbund.

Han är bekymrad över de uttalanden Karl-Petter Thorwaldsson har gjort kring gruvor i allmänhet och ett nära förestående besked om Kallak i synnerhet. Ett klartecken för Kallak skulle vara av stor symbolisk betydelse.

– Det skulle vara som att öppna Pandoras ask med tanke på de järnmalmsfyndigheter som finns hör uppe i Sápmi, säger han.

”Stort behov av metaller och mineral”

Under fredagen svarar näringsminister Karl-petter Thorwaldsson på Matti Blind Bergs kritik. Han Skriver:

”Jag har bjudit in Svenska Samernas Riksförbund till ett möte för att i min nya roll fortsätta en dialog i de viktiga frågor som jag nu ansvarar för. Det finns ett stort behov av metaller och mineral för att klara den gröna omställningen och digitaliseringen.

Socialdemokraterna slår fast i de politiska riktlinjerna från kongressen att gruvor ska kunna öppnas just för att säkerställa tillgången till de metaller och mineral vi behöver för omställningen. Det ska dock inte ske genom att tumma på några miljökrav.

I det specifika fallet med bearbetningskoncession för Kallak är det en prövning som sker där flera komplexa frågeställningar ingår, ärendet bereds och jag vill inte kommentera det närmare.”

I videon ser vi tillbaka på besöket i Puoltsa 2015 tillsammans med Matti Blind Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet