Fotot är taget vid ett gruvprovbrytningsområde i Gállok. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Unesco: Gruvan i Kallak får negativ påverkan på världsarvet Laponia

Uppdaterad
Publicerad

Det var förra året som regeringen bad Unesco yttra sig i hur en gruva i Kallak skulle påverka Laponia som världsarv. Nu har svaret kommit och Unesco bedömer att den kommer påverka negativt. Det avslöjar Sameradion och SVT Sápmi.

– Utifrån det som Unesco fått in från Sverige så bedömer de att världsarvet kommer att påverkas. Påverkan är från medelstor till mycket stor. Hur står påverkan det är vet de inte exakt, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Unescorådet, till Sameradion & SVT Sápmi.

Enligt Johansson vill Unesco ha ytterligare information.

– De säger att de behöver det för bedöma hur stor den negativa påverkan blir. Det saknas vissa saker i underlaget, säger hon.

Vill veta hur rennäringen kan skyddas

Frågan om en gruva i Kallak är sen flera år på regeringens bord. Nu är det upp till regeringen att besluta hur de hanterar de rekommendationer som Unesco meddelat.

– Bland annat efterfrågar man information från Sametinget. Man vill också att Sverige utreder hur rennäringen utanför och i anslutning till Laponia kan skyddas, säger Johansson.

Laponia, där flera samebyar och nationalparker ingår, är ett världsarv sedan 1996. Området är utsedd till världsarv både för sina natur- och kulturvärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet