– Det är oerhört viktigt att Sveriges regeringen nu tar till sig vad som förts fram av Unesco, säger Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund. Foto: SVT

SSR efter Unescos utlåtande: ”En gruva i Kallak är inte möjlig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Svenska Samernas Riksförbund (SSR) är det omöjligt med en gruva i Kallak utanför Jokmokk. Nu hoppas riksförbundet på att regeringen tar till sig av FN-organet Unescos utlåtande kring en gruvetablering i Kallak.

Under tisdagen kom Unescos utlåtande kring en planerad gruva i Kallak i Jokkmokk. Enligt FN-organet kan en gruvetablering få stor negativ påverkan på världsarvet Laponia, samtidigt som man menar att ärendet nte är tillräckligt utrett.

 – Det är oerhört viktigt att Sveriges regeringen nu tar till sig vad som förts fram av Unesco i sitt fortsatta arbete, säger Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund.

”Inte ens uppfyllt minimikraven”

Gruvbolaget Beowulf får ta emot en hel del kritik från SSR.

– Bolaget har i flera års tid hävdat att deras konsekvensbeskrivningar är tillräckliga och att bolagets underlag visar att världsarvet inte kommer att påverkas, men Unescos svar visar tydligt att bolaget inte ens uppfyllt minimikraven när man vill in och exploatera på samebyarnas marker, säger Jan Erik Länta, ordförande Jåhkågasska sameby.

”Unesco pekar även på stora brister i underlagen när det gäller konsekvenser av malmtransporterna av malmen samt hur detta påverkar världsarvet”, skriver SSR i pressmeddelandet.

”Frågan borde redan vara avgjord”

I pressmeddelandet trycker SSR även på att Unesco lyft fram hur malmtransporterna påverkar världsarvet och att Unesco påtalar vikten av en levande och aktiv renskötsel inom Laponiaområdet och Sveriges ansvar för att urfolksnäring ges möjligheter att fortsätta sin verksamhet.

– Vår inställning är att det inte är möjligt med en gruva i Gallok, eftersom det har en så stor negativ påverkan på samebyarnas renskötsel och samebyarnas rättigheter. Utifrån vårt perspektiv borde denna fråga redan varit avgjord, utifrån Sveriges internationella åtaganden som ska skydda urfolkens traditionella näringar (renskötsel). Det är dags att regeringen nu tar sitt ansvar fullt ut,  säger Jenny Wik Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.