Foto: TT/SVT

Nästan alla norrbottningar kommer att drabbas av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla norrbottningar kommer att drabbas av coronaviruset i någon form innan flockimmunitet uppstår, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

– Vi måste skydda våra sköra, våra gamla, säger han.

Under Region Norrbottens presskonferens i veckan rapporterades 65 sjuka och fyra avlidna som en följd av corfonavirusets framfart i länet.

Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt är mörkertalet mycket stort och han uppskattar att mellan 5 000 och 10 000 norrbottningar har smittats och att länet ligger längre fram i den så kallade epidemikurvan än vad någon trott.

Coronaviruset i Norrbotten

”Nästan alla drabbas”

Målsättningen är nu att skapa en flockimmunitet i Norrbotten mot det nya viruset, men det kommer att ta tid och kosta på.

– Nästan alla norrbottningar, eller i varje fall en stor del av norrbottningarna, kommer att behöva gå igenom den här infektionen innan den om några år blir en vanlig ”bonnaförkylning” som inte påverkar oss så mycket. Nu är det här ett nytt virus som ingen har immunitet mot och därför blir främst våra gamla allvarligt sjuka, säger Anders Nystedt.

Region Norrbotten vill bygga upp flockimmunitet

De gamla och sköra ska skyddas så mycket det bara går, men det är precis tvärtom med de unga som inte påverkas lika mycket av coronaviruset, enligt smittskyddsläkaren.

– Det vore jättebra om yngre människor hyfsat snabbt, men i lugn och ro, gick igenom den här infektionen och blev immuna. Vårt mål är att långsamt bygga upp en immunitet i befolkningen så att smittan inte ska sprida sig så snabbt, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet