Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Gunnarstedt, vd för Kåbdalis skidanläggning, berättar om den stora satsningen på den lilla orten. Foto: SVT arkiv, Micke Nyberg/SVT

En halv miljard kronor satsas på skidorten Kåbdalis – byn med 55 invånare

Publicerad

Detaljplanen för utbyggnaden av Kåbdalis skidanläggning är nu klubbad och klar i Jokkmokks kommunfullmäktige.

Nästan en halv miljard kronor ska satsas på anläggningen som ska bli dubbelt så stor på fem år.

Kåbdalis, en by med 55 invånare i Norrbottens inland mellan Älvsbyn och Jokkmokk, har en populär skidanläggning. Och nu ska den byggas ut rejält med början i sommar.

Anläggningen kommer få 150 nya småhus, 50 nya radhus, 60 nya husvagnsplatser, två nya liftar och 150 nya parkeringsplatser – bland annat.

”Vi förverkligar våra drömmar”

Jokkmokks kommunfullmäktige har sagt ja till detaljplanen som reglerar utbyggnaden.

– Nu är det klart och det känns underbart. Jag är verkligen glad över det här. Vi har drivit Kåbdalis som ett familjeföretag sedan 1966 och nu ska vi förverkliga våra drömmar om en dubbelt så stor anläggning. Den ska likna de nordfinska anläggningarna som Levi och Ruka  när det gäller restauranger, nöjen och andra kommersiella inslag, säger Johan Gunnarstedt, vd för Kåbdalis skidanläggning.

”Blir ett besöksmål”

Den 1 juni ska bygget starta ocn tanken är att jobba med utbyggnaden under barmarksperioderna under de närmaste fem åren.

– Vi går från att främst ha varit en bra vintersportanläggning till att bli ett riktigt besöksmål med fler privata vinterboenden, hotell och ny infrastruktur, säger Johan Gunnarstedt, vd för Kåbdalis skidanläggning.

Familjen Gunnarstedt ska själv satsa 90 miljoner på utbyggnaden.

– Men om vi räknar in alla privata investeringar på olika fritidshus i Kåbdalis så handlar det nog totalt om en satsning på mellan 400 och 500 miljoner kronor, säger Johan Gunnarstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer