Det är full fart i Storklintens slalombacke, Bodens kommun, och avståndet i liften hålls med marginal. Foto: Erica Larsson/SVT

Kraftig ökning av besökare till skidanläggningar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Resandet i stort har minskat under pandemin och stora delar av handeln, hotellbranchen och besöksnäringen har fått ta stora smällar. Men på flera skidanläggningar i länet är förhållandet tvärtom – det kommer fler besökare än tidigare.

Det är Dundret i Gällivare, Kåbdalis i Jokkmokk och Storklinten i Boden som har ökat antalet besökare.

– Det är ju klart att människor uppfattar det som farligare att vistas i ett shoppingcenter än att åka skidor ute i friska luften, säger Kåbdalis vd Johan Gunnarstedt.

Coronaviruset i Norrbotten

Främst lokala skidåkare

Gunnarstedt driver skidanläggningen i Kåbdalis och antalet besökare har ökat med ungefär 20 procent jämfört med samma period tidigare år.

Först och främst handlar det om lokala gäster.

– Det är klart att man hör någon stockholmare här i backarna men då handlar det oftast om människor som är på besök hos släktingar. Vi är för små för att människor söderifrån ska boka boende i en hel vecka och komma upp bara för det, säger Gunnarstedt.

Dubbelt upp för Gällivare

Vid skidanläggningen Dundret Lapland i Gällivare upplever man också ett rejält tillskott på besökare trots pandemin.

– Innan jul hade vi nästan dubbelt så många besökare som tidigare år och vi såg en ökning även i december månad och över jul, säger Hanna Aspebo, marknadskoordinator.

Fler utländska turister än tidigare

Precis som vid Kåbdalis och Storklintens anläggningar handlar det främst om lokala besökare och hemvändare. Men i Gällivare ser man även en ökning av antalet utländska turister – trots pandemin.

– I början när vi öppnade skötte sig inte besökarna i liftköerna. Då satte vi snabbt in kövakter, stängde receptionen och öppnade biljettförsäljningen genom en lucka istället. Dessutom har vi en kassa med selfservice så nu är det bättre, säger Hanna Aspebo.

I videon hör du om uppsvinget vid skidanläggningen i Storklinten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet