Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trött och slut” – hör Nathalie berätta om sin upplevelse av högskoleprovet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nathalie i Jokkmokk körde 17 mil för högskoleprovet: ”Trött och slut”

Uppdaterad
Publicerad

Nathalie Olofsson i Jokkmokk fick göra en tidig start när hon skulle skriva högskoleprovet. Det blev först en bilresa på 17 mil innan hon kunde sätta sig och skriva.

– Det är inte omöjligt att det påverkade resultatet, säger hon.

Egentligen skulle hon ha börjat sina studier tidigare än vad som blev fallet. Avståndet till närmaste högskoleprov gjorde att hon tvekade och till sist struntade i det några gånger – innan det till sist blev av.

Jokkmokk är en av de orter i Norrbotten där man har längst till närmaste plats där man kan skriva provet. Det är 15,5 mil till Arvidsjaur och 17 mil till Luleå.

Nathalie Olofsson valde det senare, vilket innebär en bilresa på över två timmar. Därefter väntade en lång och tuff dag. Högskoleprovet innehåller åtta delprov med sammanlagt 160 uppgifter inom olika kunskapsområden.

Bilresa kan ha påverkat resultatet

Men på grund av avståndet anser Nathalie Olofsson att man inte tävlar på lika villkor. Att inleda dagen med en lång bilresa kan ha påverkat resultatet för hennes del.

– Jag var både trött och slut när jag kom fram, säger hon.

Det gick trots allt vägen. Poängen på provet räckte för att hon skulle komma in på den utbildning hon hade siktat in sig på.

I klippet: Hör Nathalie Olofsson berätta om provet – och framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.