Hör vad Kerstin Nyman och Pontus Hörnström och andra norrbottningar tycker om att det nu blir lättnader i coronarestriktionerna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nationella lättnader införs i dag – så tycker folk i covidkrisens Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juni är det lättnader i coronarestriktionerna i hela Sverige – även i Norrbotten där smittoläget fortfarande är ansträngt.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Vi har ju inte koll på smittspridningen, säger Kirunabon Margit Andersson Välimaa.

Enligt de senast rapporterade siffrorna var smittläget i Kiruna bland det sämsta i Europa. Här har kommunen infört särskilt hårda restriktioner som att stänga idrottsanläggningar, införa hemundervisning på högstadiet och rekommendera att barn och ungdomar bara ska umgås inom familjen.

Men trots detta införs de nationella lättnaderna även i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

”Lite knepigt här i Norrbotten”

Det kan ta sig i uttryck i att ungdomarnas fotbollsträningar på Lombia i Kiruna är inställda samtidigt som det hade kunnat vara tillåtet att ta in 500 personer i sittande publik på samma arena.

Personer som SVT Norrbotten har pratat med reagerar på nationella lättnaderna samtidigt som det fortsatt råder skärpta lokala restriktioner.

– Det känns ju skönt att kunna börja röra sig lite mer fritt, förutom att här i Norrbotten är det ju lite knepigt, säger Kerstin Nyman i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet