Under fredagens presskonferens pekade smittskyddsläkaren Anders Nystedt med hela handen. Norrbotten är sämst i Europa. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Reseförbud och avspärrningar kan bli verklighet: ”Norrbotten är sämst i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Smittokurvan i Norrbotten pekar åt helt fel håll. Norrbotten är bland de sämsta regionerna i Europa och till studenten kan platser komma att stängas av.

I juni har regeringen flaggat för att restriktioner kommer att lättas. Restauranger ska få ha öppet till 22:30 och publik tak ska höjas. Nu varnar smittskyddsläkaren i Norrbotten att det kan bli lokala restriktioner till följd av smittspridningen.

– Vi är antagligen den här veckan sämst i Sverige och i och med att Sverige är sämst i Europa så är Norrbotten sämst i Europa, säger Anders Nystedt, smittsyddsläkare i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Stänga platser

Kommuner har nu rätt att stänga av vissa platser för att förhindra smittspridning och har i södra Sverige använts under till exempel valborg. Nu pågår liknande diskussioner i Norrbotten när studenttider närmar sig.

– Det är väldigt många kommuner i Norrbotten som har den typen av förberedelser, säger Anders Nystedt.

Vilka platser är under diskussion?

– Det kan kommunerna bättre men jag som bor i Piteå vet att man funderar på att stänga av ställen som kyrkoparkeringen i samband med eventuella cruisingar.

Reseförbud

Utöver de nuvarande restriktionerna som finns kommer även Anders Nystedt prata med Folkhälsomyndigheten om ytterligare hårda tag.

– Det man möjligen skulle kunna lägga till är typ reserestriktioner. Man ska inte fara upp till fjällstugan, och vi ska inte fara runt men jag vet inte om Folkhälsomyndigheten kommer acceptera den typen av restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet