Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Genom taket och upp till himlen” – i klippet hör du kultur- och skolchefen Fredrik Westerlund om smittspridningen i Arjeplog. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Covidbomben i Arjeplog: ”Mellan en och två procent av befolkningen smittade”

Publicerad

Vecka 19 blev onekligen en covid-19-vecka i Arjeplog. Sedan utbrottets början har kommunen aldrig haft större smittspridning – och hälften av fallen spåras till grundskolan.

– Mellan en och två procent av hela Arjeplogs befolkning smittades förra veckan. Det är en jättesmäll, säger Fredrik Westerlund, kultur- och skolchef.

Under fredagen beslutade Ola Sonidsson, rektor på Silverskolan, att all utbildning i grundskolan under måndagen och tisdagen i Arjeplog stoppas, och att läsåret istället förlängs med två dagar.

Det efter att flera fall av covid 19 konstaterats bland elever och personal.

När nu siffror på antalet nya fall i hela kommunen presenterats står det klart att 39 av Arjeplogs drygt 2 700 invånare smittades förra veckan.

Flera små kluster bakom stora utbrottet

Ungefär hälften av de smittade finns inom grundskolan. Varför så många inom skolväsendet smittats kan kultur- och skolchefen i nuläget inte svara på.

– Det finns inga uppenbara saker som hänt. Men det är väl små kluster som uppstår när folk kanske blir lite mindre försiktiga under våren, säger Fredrik Westerlund.

I klippet hör du mer om vilka åtgärder kommunen vidtar för att förhindra fortsatt smittspridning – samt hur rektorn på Silverskolan ser på sin roll kring det stora antalet smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet