Rättssociologen Peter Bergwall har skrivit en avhandling och menar att nätläkarna har nischat in sig mot patienter med okomplicerade vårdbehov. I klippet hör du mer. Foto: SVT/Arkiv

Nätläkare slåss om friskaste patienterna i storstäderna – men de nobbas av norrbottningar

Uppdaterad
Publicerad

Nätläkare används mest av unga och relativt friska personer i storstäder. I ett glesbygdslän som Norrbotten används tjänsten minst. Det visar en avhandling från i somras av rättssociologen Peter Bergwall vid Lunds universitet.

– Nätläkarna har nischat in sig mot patienter med okomplicerade vårdbehov, säger Peter Bergwall.

Svenska sjukvård vägleds av behovsprincipen. Den med störst behov ska få vård först. Genom olika reformer har även valfrihet införts som en vägledande princip. Men med införandet av nätläkare krockar de två principerna med varandra.

– Nätläkartjänsterna i sig är inte ett problem. Men det växande användandet av tjänsterna har gjort att de etiska konflikterna blivit tydliga, säger Peter Bergwall.

Få använder nätläkare i Norrbotten

Storstadbor använder nätläkartjänsterna mest och då handlar det om unga och relativt friska personer medan man i ett glesbygdslän som Norrbotten, som kanske borde ha mest nytta av tjänsten, använder den minst.

Stockholmare lägger ner tre till fyra gånger mer pengar på nätläkarbesök än norrbottningar.

– Vi har skapat ett system där alla vill ha de friskaste patienterna eftersom det är det mest kostnadseffektiva för behandlaren, säger Peter Bergwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.