Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Natthärbärget för hemlösa i Luleå ses över Foto: SVT

Natthärbärget för hemlösa i Luleå ses över

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten för de hemlösa i Luleå ska nu ses över. Bland annat tittar kommunen på en året-runtlösning. Något som välkomnas av härbergets verksamhetschef Anna-Sol Renberg.

Härberget i Luleå erbjuder tio sovplatser under november till april och drivs av föreningen Natthärbärget med bidrag av kommunen. Men nu vill socialförvaltningen att man ser över verksamheten. Dels för att behovet sträcker sig längre än vintermånaderna men också för att de sett en förändring bland de som övernattar.

– Tidigare hade vi framförallt EU-medborgare som sov hos oss men det har förändrats, berättar Anna-Sol Renberg som är verksamhetschef på härberget när det är igång under vintern. Hon har sett att behovet av övernattning växt även bland Lulebor.

En fjärdedel kvinnor

I vintras hade härbärget 1156 nätter övernattningar. Av de 58 personer det handlade om var en fjärdedel kvinnor och 27 personer EU-medborgare.

– Jag tänker att det är bra att ta ett helhetsgrepp om bostadssituationen. Men sen tror jag tyvärr att den här typen av akuta lösningar även behövs i framtiden. Det är inte vettigt att folk sover i trapphus och soprum, säger Anna-Sol Renberg.

Vill få bättre koll på de hemlösa

På socialförvaltningen vill man försäkra folk om att det inte handlar om att ta bort stödet med tak över huvudet utan mer om en långsiktighet.

– Det är inte så att vi kommer att ställa någon på gatan. Men vi behöver få kontroll på vad som händer med de här människorna de månader som härbärget inte är öppet, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S) socialnämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet