Naturvårdsverket vill stoppa gruvan i Pajala.

Naturvårdsverket vill stoppa gruvan – ansöker om indraget tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Naturvårdsverket kommer att lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå om återkallelse av tillståndet för Tapuli gruva i Pajala kommun. Naturvårdsverket anser att tillståndet är otydligt och att drift av gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt.

— Naturvårdsverket har inte tagit ställning till om gruvverksamhet som sådan kan bedrivas på platsen. Däremot anser Naturvårdsverket att drift inte kan ske på planerat sätt eller enligt det tillstånd som finns, säger Frida Rudsander, chef för Miljöskyddsenheten.

Tillståndet för gruvverksamheten innehas av Kaunis Iron AB som planerar igångsättning av driften under sommaren 2018. Naturvårdsverkets huvudsakliga synpunkter är bland annat följande:

  • Gruvdriften riskerar att påverka närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp av metaller och läckage.
  • Dammarna är inte byggda enligt tillståndet vilket kan innebära risker.
  • Länshållning av dagbrottet kan leda till påverkan på delar av våtmarken Kokkovuoma, som torrläggs om grundvattennivåerna sänks.
  • Det finns även problem i området med damm från transporter.

— Den sammanlagda bedömningen av risken för miljöpåverkan från kommande verksamhet gör att vi nu ansöker om återkallelse av tillståndet, säger Frida Rudsander.

Det är första gången som Naturvårdsverket ansöker om att ett tillstånd för en verksamhet ska återkallas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.