Nazister vill sätta upp valtält i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer i valstugorna på gågatan i Boden sedan nordiska motståndrörelsen ansökt om att få sätta upp ett valtält.

– De är nazister och borde förbjudas, säger kommunalrådskandidaten Claes Nordmark (S).

I dag är det moderaterna, socialdemokraterna, Bodenalternativet och feministiskt initiativ som har valstugor på gågatan i Boden.

Men inom några dagar kan även nordiska motståndsrörelsen (NMR) få klartecken eftersom kommunen inte får göra skillnad på partierna.

Val 2018 – #dinröst

Rädda för skadegörelse

Det är polisen som kan säga nej – om den befarande ordningsstörningen anses bli för stor. Men det beslutet har inte fattats ännu.

– Jag hoppas och tror på en likabehandling och att vi får ett positivt besked. Vi har ansökt om fyra alternativ och vi har sagt att vi inte ska vara på någon bakgata i alla fall, säger Bo Nilsson, NMR:s listetta i Boden.

Enligt honom ska tältet i så fall monteras upp på morgonen och monteras ned på kvällen för att slippa skadegörelse.

– Det är så vi har lagt upp det. Det är ett tält på stålställningar som är lika stort som ett litet kök. Ungefär tre meter brett och två meter djupt, säger han.

”Fruktansvärt”

En av motståndsrörelsens talkörer under NMR:s förstamaj-demonstration var ”Inga nazister på våra gator!”

Nu kan det bli så i Boden i alla fall – mellan 20 augusti och 10 september. Och oron växer inom de etablerade partierna.

– Jag tycker att det är ett fruktansvärt att ett parti som vill avskaffa demokratin som ta plats här i Boden. Vi borde förbjuda NMR. De har ingenting att göra här eller i Sverige, säger kommunalrådskandidaten Claes Nordmark (S).

Han fortsätter:

– Jag tror att det kommer att bli väldigt obehagligt för bodensarna. Jag minns när de demonstrerade här under första maj och hur illa berörda bodensarna var.

Kommunalrådet Inge Andersson, som nu kandiderar för nya bodenalternativet, håller med.

– Tyvärr är det så här nu. Vi borde ha en hårdare lagstiftning. Den här typen av organisationer ska inte få visa upp sig och vi borde slippa lyssna till deras budskap, säger han.

Tror du att det blir ordningsstörningar?

– Det beror på hur NMR beter sig och hur de som eventuellt tänker agera mot dem respekterar att lagen ser ut som den gör i dag, säger Inge Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet