Motdemonstranter i Boden 1 maj när NMR demonstrerade Foto: SVT

Första maj ”Dyraste kommenderingen någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Bevakningen av första maj i Boden är den dyraste poliskommenderingen i Norrbotten någonsin. Upp till 150 poliser var i tjänst och det handlar om kostnader i mångmiljonklassen.

Enligt polisen gick kommenderingen på första maj helt enligt planerna. Det var högljutt och stökigt, men polisen hade kontroll över situationen.

150 poliser

– Vi hade kallat in mellan 100 och 150 poliser och de har jobbat aktivt och förebyggande. Det har inte varit frågan om att de stått och väntat på att någonting skulle hända, säger kommenderingschefen Per Karlsson.

Men smakar det så kostar det.

Och i det här fallet handlar det om mångmiljonbelopp.

– Demokratin kostar pengar, stora pengar och det här blev dyrt för oss. Det är den största och dyraste poliskommenderingen i Norrbotten någonsin.

Är kostnaden över eller under en miljon kronor?

– Det kommer att bli över en miljon kronor, det kan jag lova.

Polisen fick beröm

Många bodensare har berömt polisen under första maj, enligt Per Karlsson.

”Tack för att ni höll vår stad åt oss” var en av kommentarerna.

-  De tyckte att vi skötte oss bra och från vår sida är vi nöjda. Det blev ungefär som vi hade räknat med att det skulle bli och vi känner att vi klarade av uppdraget. säger Per Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.