Nazist åtalas för misshandel och hets mot folkgrupp

Publicerad

Nazisten Bo Nilsson, medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), åtalas för misshandel och hets mot folkgrupp. Han misstänks bland annat för att ha slagit en pojke i halsen med ett knytnävsslag.

Det var den första september i år som det uppstod tumult vid NMR:s valtält i centrala Boden. Ett femtontal medlemmar hade samlats till valmötet på Medborgarplatsen i Boden och motdemonstranter ställde sig i närheten av tältet och ropade mot deltagare i NMR.

Slog pojke i tonåren

Efter mötet eskorterade polisen NMR-medlemmarna därifrån men de återvände sedan till gågatan, satte upp sitt tält och fortsatte kampanjarbetet. I samband med detta ska Bo Nilsson, vid händelsen kommunfullmäktigekandidat, ha kommit i kontakt med en pojke i tonåren, vilket slutade med att Nilsson slog till honom i halsen. När SVT Nyheter Norrbotten når Bo Nilsson säger han att han har varit utsatt för trakasserier och kände sig provocerad i situationen.

NMR Norrbotten

– De (motdemonstranterna reds. anm) stod två meter från där vi håller på. Då är det lätt att det blir en konfrontation.

Tycker du att det är passande att en kommunfullmäktigekandidat agerar som du gjorde?

– Du kan inte rå för yttre faktorer. Jag kunde ju inte veta det här när jag ställde upp.

Den misshandlade pojken uppger i förhör att han blev chockad och att slaget gjorde ont.

Kallade homosexuella för grisar

NMR-medlemmen är även åtalad för hets mot folkgrupp efter ett första maj-tal som han höll i Bodens kommun i år. Enligt stämningsansökan har Bo Nilsson jämfört homosexuella med grisar och invandrare och personer med utländsk härkomst med invasiva arter. Talet direktsändes även på internet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet