Hör Bodens blivande kommunalråd om nazistförbudet. Foto: SVT

Bodens kommunledning vill förbjuda nazistiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommunledning hoppas att Sverige gör som Finland och förbjuder Nordiska motståndsrörelsen.

– De särskiljer människor på det mest vidriga sätt, säger Bodens blivande kommunalråd Claes Nordmark (S).

Tingsrätten i Tammerfors och hovrätten i Åbo i Finland har nu fattat samma beslut – att förbjuda och upplösa Nordiska motståndsrörelsen och dess systerorganisation Pohjoinen perinne.

”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed” skriver hovrätten i domen.

NMR Norrbotten

”Jag blev stolt”

Åbo hovrätt anser att NMR idealiserar fascism, antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter och att organisationen inte anser att alla raser är lika värda.

– Jag blev faktiskt stolt. Jag är både finsk och svensk medborgare och jag tycker att det här beslutet är helt riktigt. Det handlar om en organisation som vill störta demokratin och som vi måste ta på allvar, säger Bodens tillträdande kommunalråd, Claes Nordmark (S).

Han är för ett förbud och hoppas att regeringens planer på att utreda det går snabbt.

– De särskiljer människor på det mest vidriga sätt och menar att alla inte är lika värda. Det tycker jag är fruktansvärt.

– Dessutom såg vi i Boden att NMR samlades kring vallokalerna med syfte att skrämma folk. Så ska vi aldrig ha det igen, varken i Boden eller någon annanstans, säger Claes Nordmark.

”Helt uppåt väggarna”

NMR fick 51 röster i Boden och partiets toppnamn på valsedeln, Bo Nilsson, är medveten om vad som har hänt i Finland.

– Det är klart att jag tycker att det är helt uppåt väggarna och ett brott mot både yttrandefriheten och mötesfriheten. Om du börjar förbjuda registrerade politiska organisationer, vad blir då nästa steg, frågar han sig.

Han är orolig för att det i Sverige blir som i Finland, ett förbud mot NMR.

– Vi har resonerat om det, även om vi inte vill gå händelserna i förväg. Det vore jobbigt för oss om vi blev förbjudna. Då måste vi ta till någon annan metod. Vi finns ju till, även de förbjuder oss, säger Bo Nilsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet