Turismen i Kiruna har haft det tufft men Monica Risenius ser ljuset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tufft för vinterturismen i Kiruna – så har företagen överlevt pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det har det krävts omställningar, anpassningar och neddragningar, men de allra flesta turistföretag i Kirunaområdet har tagit sig igenom pandemin.

Monica Risenius är vd för organisationen Kiruna Lappland som samlar turismen i Kiruna.

– Man har fått arbeta lite smartare och mer resurseffektivt. Det är mycket som företagen kan ta med sig nu när vi börjar se ljuset, säger hon.

Hemestrandet har vägt upp

Enligt Monica Risenius är det få företag som har tvingats lägga ned, men en del företagare har valt att pausa turistverksamheten och i perioder arbeta med annat.

Det skiljer sig mycket när man jämför sommar- och vintersäsongerna. På sommaren har antalet gästnätter varit nästan lika många som innan pandemin. Detta tack vare en ökad tillströmning av svenska turister till fjällen – det så kallade hemesterfenomenet.

Rejält tapp av utländska turister

För vintersäsongen ser det dystrare ut och där är bortfallet av utländska turister är påtagligt. Jämför man januari 2021 med januari 2020 är det en minskning med 39 procent.

Siffrorna för första halvåret 2021 visar dock tydliga tecken på återhämtning, enligt Monica Risenius. Det finns två stora flaskhalsar – hon berättar mer om dem i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.